KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Bardzo lubię tego typu ciasta za ich uniwersalność. W sezonie letnim wystarczy zmieniać owocowe nadzienie, żeby cieszyć się smakiem pysznego, nieskomplikowanego ciasta (w przypadku świeżych owoców warto posypać podpieczony spód np. kaszką manną (lub wymieszać ją z owocami). Kaszka wchłonie nadmiar płynu i zapobiegnie nasiąknięciu spodu.

Do przygotowania tej wersji użyłam mąki pełnoziarnistej i owsianej (można je zastąpić mąką pszenną i krupczatką). Rabarbar oczyściłam i pokroiłam w plastry, dodałam suszoną żurawinę i wymieszałam z niskosłodzonym dżemem truskawkowym. Po upieczeniu spodu praktycznie od razu nałożyłam rabarbarowe nadzienie, posypałam kruszonką i wstawiłam z powrotem do piekarnika na ok. 30-40 minut, do zezłocenia kruszonki.

Miłego, słonecznego weekendu 🙂

20170511_203432

Składniki

Ciasto (spód):
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki owsianej lub krupczatki
  • 60 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka (L)
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • słoik dżemu truskawkowego
  • 100 g suszonej, ciętej żurawiny
  • 30 g cukru pudru (opcja)
  Migdałowa kruszonka:
  • 140 g zmielonych migdałów + do posypania
  • 40 g cukru
  • ok. 50 g masła
Dodatkowo:
  • cukier puder

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 21x31 cm)

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto (spód):

Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (spód formy możemy również wylepić palcami). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu). Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy.

Nadzienie:

Gdy ciasto się chłodzi, myjemy rabarbar i kroimy go w 0,5-1 cm paski. Przekładamy do miski, dodajemy żurawinę, dżem truskawkowy i cukier (opcja).

Kruszonka:

Łączymy wszystkie składniki kruszonki. Wyrabiamy palcami, aż masa zacznie łączyć się w niewielkie kulki.

Na podpieczony spód (nie musi być wystudzony) przekładamy nadzienie rabarbarowe, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy kruszonką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30-40 minut. Na ostatnie 2 minuty pieczenia, ciasto na chwilę wysuwamy z piekarnika, posypujemy płatkami migdałów (lekko się uprażą) i zamykamy piekarnik.

Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..