KREMOWY MUS Z CZEREŚNI I NEKTARYNEK

Idealny na podwieczorek. Do przygotowania musu użyłam ciemnoczerwonej odmiany czereśni. Można go przygotować także z popularniejszej żółto-czerwonej odmiany, ważne tylko, żeby owoce były bardzo dojrzałe – dzięki temu zyskamy dodatkową słodycz.

W czereśniach znajdziemy witaminy: C, A, PP oraz witaminy z grupy B. Zawierają też dużo fosforu i wapnia. Wszystkie mamy, których maluchy „marudzą” podczas posiłków, powinny podawać swoim niejadkom czereśnie, gdyż wpływają one na poprawne trawienie oraz delikatnie pobudzają łaknienie.

Nektarynka natomiast to bogactwo witamin: C, E, B1 i B2. Zawiera beta-karoten, cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź i wapń. Zawiera sporo błonnika i tak jak czereśnia wpływa na dobre trawienie.

Surowe owoce mają więcej witamin, ale jeżeli nasz maluszek ma delikatny brzuszek (miewa np. kolki) można gotowy mus najpierw podgrzać. W tym celu przekładamy go do małego garnuszka, gotujemy ok. 3 minut na małym „ogniu”. Schładzamy i podajemy.

20150706_191543 (strona)

Składniki

  • 2 nektarynki
  • Szklanka czereśni

Sposób przygotowania

Nektarynki wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1-2 minuty. Następnie wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy pestki.

Z czereśni usuwamy pestki.

Nektarynki i czereśnie wkładamy do blendera i miksujemy. Otrzymany mus przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się skórek z czereśni.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Gotowy mus możemy podzielić na mniejsze porcję i przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniczku przez 1-2 dni.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..