KREMOWA ZUPA ZIEMNIACZANA

Kremowa zupa ziemniaczana, do której dodaje kilka smakowych akcentów: por, seler naciowy, kwaśne jabłko, ser Cheddar, wędzony boczek i świeże oregano. Plusem tej zupy jest to, że nie zagęszczam jej mąką. Gdy zupa jest gotowa odlewam i miksuje jej część. Dzięki temu sama decyduje, jaka konsystencja najbardziej mi odpowiada.

Żeby zupę delikatnie rozjaśnić dodaję odrobinę mleka.

Do zupy równie dobrze jak oregano pasuje świeży tymianek.

20161120_194832

Składniki

  • 1 l bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 ml mleka 2%
  • 1 mała cebula
  • 1 mały por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 1 łodyga selera naciowego (opcja)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • łyżeczka świeżego (lub suszonego) oregano lub tymianku
  • łyżka masła lub oliwy
  • sól/pieprz
  Dodatkowo:
  • starty twardy ser np. Cheddar lub Gruyere
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • kilka gałązek świeżego oregano lub tymianku

Sposób przygotowania

Ziemniaki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, pora i łodygę selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę/masło, dodajemy cebulę, czosnek, por i seler naciowy. Po minucie dodajemy ziemniaki i obsmażamy ok. 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Na ostatnie 10 minut gotowania do zupy dodajemy pokrojone, kwaśne jabłko.

W tym czasie obsmażamy na patelni kawałki wędzonego boczku. Odkładamy na papierowy ręcznik.

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy mleko. Szklankę zupy miksujemy i wlewamy z powrotem do garnka. Mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy startym serem, układamy kilka kawałków podsmażonego boczku i posypujemy świeżym oregano lub tymiankiem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..