KREM Z DYNI Z SOCZEWICĄ

Zupa dyniowa z małą ilością składników, ale niech się Wam nie wydaje, że traci przez to na smaku. Przeznaczona dla maluszków już od 7 miesiąca życia.

Najważniejszym składnikiem zupy jest tłoczony na zimno olej z pestek dyni o przyjemnym, orzechowym smaku. Jest lekkostrawny, zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 oraz omega 6.

Starszym dzieciom (możemy tak jak na zdjęciach) udekorować talerz uprażonymi pestkami dyni, listkami kolendry i kropelkami oleju z pestek dyni.

20151114_170841 (2) strona podmienić

 

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 200 g dyni (użyłam odmiany Hokkaido)
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • 1-2 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • odrobina pieprzu

Sposób przygotowania

(2-3 porcje)

(szklanka = 250 ml)

Dynię, ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy ok 15 minut.

W tym czasie odmierzamy 50 g soczewicy i płuczemy ją pod bieżącą wodą. Dodajemy do zupy i gotujemy na średnim ogniu ok 10 minut (do miękkości warzyw).

Do zupy dodajemy 1-2 łyżeczki oleju z pestek dyni (możemy dodać szczyptę pieprzu do smaku). Całość miksujemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..