KOTLETY MIELONE Z INDYKA Z GRZYBAMI

Przyznam, że mięso z indyka nie jest zbyt wdzięcznym składnikiem kotletów. Bardzo często wychodzą one przesuszone i bez smaku. Mimo, iż rzadko przygotowuje potrawy smażone, kiedy złapiemy „smaka” na kotleta, przychodzi pora na jego różne smakowe wariacje.

Plusem mięsa drobiowego jest łatwość z jaką „przejmuje” otaczające je smaki. Korzystam więc z tego ile się da. Tym razem do kotletów dodaje sporą ilość borowików (mogą być podgrzybki) i tymianku. Wody z moczenia grzybów nie wylewam i kilka łyżek dodaje do masy mięsnej w trakcie wyrabiania. Dzięki temu mięso staje się bardziej aromatyczne.

Żeby dzieciaki nie kręciły nosem, kotlety przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Bardziej przypominają wtedy te klasyczne 🙂 Oczywiście ten etap można pominąć. Kotlety możecie też upiec w piekarniku (180 st. C przez ok. 20 minut).

Podaje z ziemniakami puree i buraczkami.

20161031_002241

 

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 bułka
  • 100 ml mleka
  • garść suszonych borowików lub podgrzybków
  • garść świeżego tymianku
  • sól/pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

(ok. 8 kotletów)

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 30 minut (wody nie wylewamy) i kroimy na mniejsze kawałki.

Bułkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy w kosteczkę.

Łączymy wszystkie składniki: mięso, jajko, posiekaną cebulę i tymianek, namoczoną bułkę razem z mlekiem i pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę przez kilka minut. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron przez kilka minut, aż kotlety ładnie się zarumienią.

Podajemy np. z ziemniakami i buraczkami.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..