KOTLECIKI Z INDYKA I TABBOULEH Z KASZĄ KUSKUS

Rodzinny obiad w kolorowej wersji, czyli kotleciki i tabbouleh 🙂 Kotleciki przygotowałam z mielonego mięsa indyczego, z dodatkiem marchewki i cukinii. Ułożyłam je na tabbouleh – to nic innego, jak rodzaj libańskiej sałatki. Znajdziecie w niej kaszę kuskus, pomidory, ogórki, rzodkiewkę, natkę pietruszki, miętę, orzechy nerkowca, sok z cytryny i oliwę.

Do moich kotlecików dodałam Ostropest plamisty. Ostropest zapobiega m.in. uszkodzeniom komórek wątroby, łagodzi także tzw. stres oksydacyjny. Zamiast ostropestu możecie dodać swoje ulubione otręby.

20170317_131300

Składniki

Kotleciki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki otrębów owsianych (lub np. Ostropestu plamistego mielonego)
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
Tabbouleh:
  • 150 g kaszy kuskus (suchej)
  • 3 pomidory
  • 1 duży ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • mały pęczek dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • garść rukoli
  • duża garść orzechów nerkowca (pinii lub pistacji)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
 

Sposób przygotowania

(ok. 20 kotlecików)

Kotleciki:

Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kajzerkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na maśle.

Do miski wkładamy mielone mięso i dodajemy pozostałe składniki: odciśniętą kajzerkę, startą marchewkę i cukinię, jajko, zeszkloną cebulę, czosnek i otręby. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę przez kilka minut.

Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki i układamy je na desce. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania Tabbouleh.

Schłodzone kotleciki smażymy na patelni, aż ładnie zrumienią się z obu stron. Przekładamy je na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tabbouleh:

Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory, ogórka i cebulki dymki kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Pietruszkę, szczypiorek, rukolę i miętę siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Orzechy nerkowca siekamy na mniejsze kawałki.

Składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy do smaku: oliwę, ząbek czosnku, sok z cytryny i sól.

Na duże talerze nakładamy tabbouleh i po kilka kotlecików.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..