KOSTKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

To ciasto przygotowałam na spotkanie z dawno nie widzianym znajomym. Wymyśliłam je dzień wcześniej 🙂 Od rana, kiedy zabrałam się za ogarnianie poszczególnych warstw liczyłam tylko, że całość stężeje na tyle dobrze, że wytrzyma godzinną podróż samochodem i da się ładnie pokroić. Ufff … udało się. Strat nie odnotowano.

Ciasto składa się z 3 warstw: czekoladowego spodu, kwaskowej galaretki ze świeżych wiśni i czekoladowego kremu. Spód piecze się szybko, będzie gotowy w kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy galaretkę wiśniową – gorące wiśnie, miksujemy, dodajemy żelatynę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Żeby przygotować krem czekoladowy łączymy ciepłe mleko z kakao i żelatyną. Gdy delikatnie stężeje, ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy obie masy.

Polecam!

to 20160812_103835

Składniki

Ciasto czekoladowe (spód):
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 30 g kakao (niesłodzonego)
  • 2 jajka
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka łyżek syropu o smaku wiśniowym (do rozcieńczania) do posmarowania upieczonego spodu
Galaretka wiśniowa (środkowa warstwa):
  • 700 g wiśni
  • 100 g cukru
  • 20 g żelatyny
  Krem czekoladowy (górna warstwa):
  • 600 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka 2%
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • 15 g kakao (niesłodzonego)
  • wiórki z gorzkiej czekolady - opcja
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 21x29 cm)

Spód:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Roztopić masło, lekko schłodzić, dodać kakao i kawę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Odstawić.

Całe jajka ubić z cukrem. Cały czas ubijając dodać powoli kakaowe masło. Na koniec, partiami, dodawać mąkę i mieszać tylko do połączenia.

Gotowe ciasto przelewamy do formy, wyłożonej papierem i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.

Galaretka wiśniowa:

Wiśnie drylujemy i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gorące wiśnie zdejmujemy z ognia, miksujemy i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka nie będzie już płynna, przekładamy ją na czekoladowy spód  (zimny smarujemy kilkoma łyżkami syropu wiśniowego) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem czekoladowy:

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mleko podgrzewamy (nie zagotowujemy) i dodajemy kakao. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gdy mleko wystygnie, ubijamy śmietanę  (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder) i dodajemy ją porcjami do masy. Możemy dodać też kilka łyżek startej czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Odkładamy część gotowego kremu do dekoracji. Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Dekorujemy.

Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..