KOPYTKA Z SOSEM KURKOWYM

Uwielbiam kopytka 🙂 Delikatne, mięciutkie, najlepsze odsmażane 🙂 Wcale nie są tak czasochłonne, jak moglibyście przypuszczać. Moje kopytka podaje dziś z sosem ze świeżych kurek,  do którego dodałam odrobinę wędzonego boczku, który nadaje całości ciekawszy smak (uważajcie z dodawaniem soli, boczek jest dość słony).

Jeżeli lubicie gęstsze sosy możecie dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej. Możecie też użyć mniejszej ilości śmietany i dodać trochę serka mascarpone 🙂

Polecam Wam również Kopytka z batatów oraz Dyniowe kopytka.

20170720_203859

Składniki

Kopytka:
  • 800 g obranych ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  Sos kurkowy:
  • 300 g świeżych kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(3 porcje)

Kopytka:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części i lekko podsypując mąką z każdej części formujemy wałeczek i kroimy "po skosie" na ok. 2 cm kawałki. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gdy kopytka są już ugotowane możemy je odsmażyć na maśle.

Sos kurkowy:

Kurki oczyszczamy. Cebulę i boczek (jeżeli używamy) kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy masło, po chwili cebulę i po 1-2 minutach boczek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

Kopytka układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..