KOKOSOWE RACUCHY Z TRUSKAWKAMI

Na specjalnie życzenie mojej starszej córki – kokosowe racuchy 🙂 Na mleku kokosowym, z wiórkami kokosowymi i dużą ilością truskawek. Trudno przejść koło nich obojętnie. Mięciutkie, delikatne, wilgotne od truskawek. Same rozpływają się w ustach.

Z podanych proporcji otrzymacie ok. 35 racuszków. Świetnie sprawdzą się na piknikach, wycieczkach i przy wszystkich innych aktywnościach. Wystarczy wyjąć z pudełeczka i gotowe.

Uwaga silnie uzależniają, na jednym się nie skończy 🙂

20160531_151703

Składniki

  • puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 350 g maki pszennej
  • 350 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 3 jajka (L)
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju kokosowego + odrobina do smażenia
Do podania np.:
  • cukier puder, miód lub syrop klonowy
  • truskawki
  • mięta

Sposób przygotowania

(na ok. 35 sztuk)

W dużej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, mleko kokosowe, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszamy.  Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Białka ubijamy i delikatnie łączymy je z masą. Odstawiamy na 10 minut.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik.

Podajemy z truskawkami, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym (lub miodem).

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..