KOKOSANKI (BEZ MASŁA)

Gdy w lodówce, po świętach, zbiera mi się coraz więcej białek to znak, że trzeba przygotować kokosanki lub bezy 🙂 To najprostszy i najszybszy sposób na ich wykorzystanie.

W mojej wersji kokosanki nie nasiąkają roztopionym masłem tylko mlekiem. Ubite białka wystarczą, żeby wiórki ładnie się zapiekły, a gotowe kokosanki się nie rozpadały. Smak jest bardzo podobny. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i przyjemnie wilgotne w środku (jedyny warunek – nie można ich „przeciągnąć” w piekarniku).

Najlepsze jeszcze ciepłe, idealne do podjadania prosto z blachy 🙂

20171213_232409

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 120 ml mleka
  • 50 g cukru (można dać więcej)
  • 100g białek (3-4 szt.)

Sposób przygotowania

(na ok. 14 sztuk)

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu)

Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy, żeby wiórki wchłonęły mleko. Odstawiamy do przestudzenia.

Ubijamy na sztywno białka i delikatnie przekładamy je do masy. Mieszamy do momentu, aż piana z białek połączy się z wiórkami.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najłatwiej łyżką do lodów) i pieczemy w temperaturze przez 10-15 minut (aż delikatnie się zrumienią). Wyjmujemy z piekarnika.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..