KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Dziś coś dla dzieci 🙂 Mięciutkie knedle z dodatkiem twarogu, ze świeżymi truskawkami pływające w truskawkowym sosie. Sos najprostszy z możliwych  – zmiksowane truskawki z odrobiną cukru pudru i soku z cytryny. Jeżeli jeszcze Wam mało dodajcie odrobinę kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.

Dla lepszego efektu sugeruje Wam używać truskawek tej samej wielkości, niezbyt dużych, żeby nie trzeba było ich kroić przed „owinięciem” ciastem.

Choć nie jestem wielką fanką mrożenia jedzenia, to knedle bardzo dobrze się do tego nadają. Wystudzone wkładam do zamrażalnika tak, żeby się ze sobą nie stykały. Po zamrożeniu przekładam do zbiorczego pojemnika lub woreczków strunowych.

20160605_214208

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  Sos:
  • 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  Do podania:
  • kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania

( ok. 25 sztuk)

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.

Ziemniaki i twaróg przeciskamy razem przez praskę (lub mielimy). Dodajemy jajka. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wałkujemy (lub formujemy palcami) i układamy na środku  truskawkę. Dokładnie zlepiamy ciasto i formujemy "kulki".

Wkładamy do wrzącej wody (porcjami) i gotujemy 3-5 minut od momentu, w którym wypłyną (w zależności od wielkości).

Sos: Miksujemy truskawki (możemy przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek), dodajemy cukier puder i sok z cytryny.

Na talerz wlewamy kilka łyżek sosu truskawkowego, układamy knedle i dodajemy kilka truskawek. Obok stawiamy miseczkę ze śmietaną lub jogurtem.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..