KISIEL ŻURAWINOWY Z GRUSZKĄ

Jeżeli po przeczytaniu składu na opakowaniu kisielu zaczynacie źle się czuć, boli was brzuch i w panice szukacie telefonu do lekarza pierwszego kontaktu, to spokojnie odłóżcie go na półkę i zróbcie sobie w domu własny, zdrowszy i smaczniejszy. Podstawowe składniki to owoce, woda, cukier i mąka. Trudno coś zepsuć, prawda?  🙂

W jednej z moich wersji świeżą żurawinę łączę z gruszką. Żurawina ma  charakterystyczny smak (kwaskowy, cierpki z odrobiną słodyczy), a gruszka odrobinę go łagodzi.

Smak możemy jeszcze stonować podając dzieciom kisiel posypany np. pokruszonym biszkoptem.

Aaach … żurawina, jakoś się dziś u nas świątecznie zrobiło 🙂

20151111_235029 (2) strona

Składniki

  • 150 g świeżej żurawiny
  • 1 mała gruszka
  • 600 ml wody
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Do garnuszka wkładamy opłukaną żurawinę i pokrojoną (w dowolny sposób) gruszkę obraną ze skórki. Zalewamy 400 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut (na początku pod przykryciem, ponieważ, kiedy żurawina pęka - strzela sokiem).

Następnie całość miksujemy i przecieramy przez sitko o małych oczkach. Wlewamy do czystego garnuszka, dodajemy łyżkę cukru i 100 ml wody. Podgrzewamy.

W tym czasie do małego kubeczka wlewamy 100 ml wody i rozprowadzamy w niej mąkę ziemniaczaną. Ciągle i intensywnie mieszając wlewamy mąkę do gorących owoców. Doprowadzamy do wrzenia. Po chwili masa powinna mieć właściwą konsystencję (jeżeli kisiel nadal będzie za rzadki należy rozprowadzić łyżeczkę mąki w minimalnej ilości wody).

Przelewamy do miseczek, schładzamy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..