KASZOTTO Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI I SEREM MIMOLETTE

Za każdym razem, gdy przygotowuje kaszotto stwierdzam, że ta wersja jest najlepsza i od teraz to będzie moja ulubiona 🙂 … do momentu, aż nie wymyślę na nie nowego przepisu. Nie inaczej jest tym razem 🙂

Do przygotowania tych pyszności użyłam kaszy pęczak, brązowych pieczarek, wędzonego boczku, szpinaku i sera Mimolette. Ser Mimolette ma bardzo charakterystyczny, pomarańczowy kolor i słodkawy, orzechowy smak. Idealnie komponuje się z kaszą i pieczarkami 🙂

20170421_122002

Ten przepis bierze udział w akcji Pieczarkowy tydzień 2017

Składniki

  • ok. 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 180 g kaszy pęczak
  • 50 g sera Mimolette + do posypania
  • 100 ml białego wina (można pominąć)
  • 50 g wędzonego boczku
  • duża garść szpinaku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

W małym garnuszku podgrzewamy bulion - nie doprowadzamy do wrzenia, wystarczy, że będzie ciepły.

Boczek kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Ser Mimiolette ścieramy na tarce o małych oczkach. Szpinak i pietruszkę siekamy.

Kaszę pęczak płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka wkładamy odrobinę masła (jeżeli boczek ma mało tłuszczu), po chwili wkładamy cebulę, czosnek i gałązki tymianku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy kaszę pęczak. Mieszamy. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy wino (lub pierwszą porcję bulionu). Bulion uzupełniamy, gdy wchłonie się poprzednia porcja. Kaszy nie gotujemy dłużej niż 15-20 minut (powinna być jędrna, nie rozgotowana).

Gdy kasza będzie gotowa, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekany szpinak i natkę pietruszki, łyżkę masła i starty ser Mimolette. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 3-5 minut.  Ponownie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i od razu przekładamy na talerze.

Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki i startym serem Mimolette.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..