KASZA JAGLANA Z JOGURTEM, OWOCAMI I MIODEM

Kasza jaglana na śniadanie? Na słodko? Tak, tego mi dziś potrzeba 🙂 Do ugotowanej kaszy dodaję gęsty jogurt grecki, łyżeczkę miodu, kawałki mango, kiwi, ziarenka granatu i prażone orzechy włoskie.

Żeby nadać kaszy jaglanej ciekawszy smak, zamieniam część wody, w której kasza będzie się gotować na sok np. jabłkowy, pomarańczowy. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie do końca lubią jej charakterystyczny smak. Kaszę można też aromatyzować dodając do wody cynamon, anyż lub np. goździki.

20170204_232354

 

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 kiwi
  • garść ziarenek granatu
  • mała garść orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła
  • sok z 2 pomarańczy (opcja)

Sposób przygotowania

(2-3 porcje)

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Kaszę gotujemy w proporcji 2:1 (dwie miarki wody na jedną miarkę kaszy). Gotującą się wodę, solimy, wkładamy opłukaną kaszę i łyżeczkę masła. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10-12 minut (do momentu aż woda nie będzie widoczna, a na powierzchni kaszy utworzą się charakterystyczne "otworki"). Kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, żeby kasza wchłonęła pozostałą wodę. Studzimy jeszcze przez kilka minut. Nie mieszamy kaszy pod koniec gotowania.

Mango i kiwi kroimy w kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i kroimy na mniejsze kawałki.

Do szklanek wkładamy kaszę, dodajemy jogurt i owoce. Posypujemy orzechami i polewamy miodem (do smaku).

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..