KASZA JAGLANA Z GRUSZKĄ, JOGURTEM I CYNAMONEM

To danie wymyślałam pod kątem rozszerzania diety (dla maluszków 7+ miesięcy), ale kiedy spróbowałam, okazało się, że może być też fajną propozycją na śniadanie dla reszty rodzinki 🙂 Taka wartość dodana 🙂

Połączenie kaszy jaglanej z gruszką, jogurtem (u mnie gęsty – np. grecki) i cynamonem daje bardzo przyjemny rezultat. Ważne, aby gruszka, którą dodajemy była dojrzała. Kasza będzie słodsza. Możecie dodać też odrobinę miodu, tylko pamiętajcie – mogą go jeść dzieci, które skończyły roczek.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu i nie uczula. Gruszka zawiera jod, który korzystnie wpływa na pracę tarczycy. Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt, po 7 miesiącu życia należy wprowadzać przetwory mleczne np. jogurty lub kefiry (tabelę znajdziecie w zakładce Rozszerzanie diety).

20160126_204225

Składniki

  • 200 ml wody ( w wersji dla dorosłych ok 150 ml wody)
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 dojrzała gruszka (ok. 200 g)
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (opcja)

Sposób przygotowania

(2 małe porcje)

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Gruszkę obieramy (w wersji dla dzieci) i kroimy w drobną kosteczkę.

Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę jaglaną, wkładamy gruszki i masło. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut (pod uchyloną pokrywką). Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 minut, żeby kasza wchłonęła resztę wody.

Dodajemy jogurt i cynamon (do smaku). Całość mieszamy.

Porcję dla maluszków miksujemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..