KASZA GRYCZANA Z KREWETKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I KOLENDRĄ

 

Kolorowo i energetycznie 🙂 Możecie uważać połączenie kaszy gryczanej i krewetek za dziwne, ale ja bardzo je lubię. Uzupełnione o czosnek, suszone pomidory i kolendrę, daje świetny efekt końcowy 🙂

W tym przepisie użyłam krewetek (71-90 lbs) zblanszowanych. Takie krewetki poddajemy obróbce cieplnej krócej niż surowe. Zbyt długie smażenie spowoduje, że krewetki zrobią się gumowe i po prostu niesmaczne.

Kasza gryczana wpływa m.in.: na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wzmocnienie naczyń krwionośnych, zmniejszenie ryzyka nadciśnienia i (dziewczyny!) zapobiega otyłości.

 

20160406_144530

Składniki

  • 150 g krewetek
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 4 suszone pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów (użyłam oliwy z pomidorów w ziołowej marynacie)
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Mrożone krewetki rozmrażamy. Jeżeli krewetki nie są oczyszczone - należy naciąć i usunąć czarne jelito znajdujące się wzdłuż tułowia.

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Czosnek i suszone pomidory kroimy w plasterki. Kolendrę siekamy (niezbyt drobno).

Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów, dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy krewetki. Znowu chwilę smażymy. Dodajemy kaszę gryczaną, suszone pomidory i posiekaną kolendrę. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Możemy polać jeszcze odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.

Przekładamy na talerze. Podajemy od razu.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..