KANAPECZKI Z PUMPERNIKLA, ŁOSOSIA I AWOKADO

Od czasu do czasu sięgam przy przygotowywaniu posiłków po pumpernikiel.  Od razu przyznaje, że jego intensywny, charakterystyczny smak i zapach nie przypada do gustu większości dzieciom. Dlatego, przy wprowadzaniu nowych smaków staram się zawsze łączyć je z tymi, które już dobrze znają. Zwiększam sobie w ten sposób szanse, że trochę „podłubią w talerzu” i chociaż spróbują 🙂

Właśnie tak, z tego łączenia, przyszedł mi do głowy pomysł na te piętrowe kanapeczki. Pamiętajcie, że wygląd też ma znaczenie – stąd moje kanapeczki bardziej przypominają ciasteczka przekładane kremem. Przewiązane wstążeczką zachęcają do sprawdzenia, co się w nich kryje.

Dzięki swojej zwartej konsystencji (nie kruszy się) w pumperniklu można wycinać dowolne kształty. Zaproście dzieciaki do kuchni, niech same zadecydują, jaki kształt będzie miało dziś ich śniadanie.

Na koniec ciekawostka – „Poznański pumpernikiel Adama” jest wpisany na listę produktów tradycyjnych.

 20150610_163207 (4)

20150610_162635 (4)

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g. wędzonego łososia
  • pół pęczka koperku
  • pół cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, przekręcamy - żeby oddzielić od siebie połówki, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę. Łososia również kroimy w kosteczkę. Koperek siekamy.

Do miseczki wkładamy awokado, łososia i koperek. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowaną "pastę" nakładamy na pumpernikiel.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..