KACZKA W TRUSKAWKOWYM SOSIE BALSAMICZNYM

Wiele osób uważa, że trudno jest przygotować kaczkę. Jeżeli należycie do tej grupy, ale chcielibyście w końcu się z nią zmierzyć, proponuje Wam jeden z szybszych/prostszych sposobów jej przygotowania.

Piersi z kaczki (koniecznie ze skórą) nacinamy (nie uszkadzając mięsa) i nacieramy solą/pieprzem. Kładziemy na suchej, zimnej patelni (skórką do dołu) i dopiero wtedy włączamy gaz. Gdy kaczka zacznie się smażyć odliczamy 5 minut i przewracamy ją na drugą stronę na minutę. Potem przekładamy do rozgrzanego piekarnika (razem z patelnią) na 5-max 10 minut, wyjmujemy, przykrywamy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło na ok. 5 minut. Dopiero potem kroimy i przekładamy na talerze. W trakcie smażenia kaczki nie nacinamy jej ani nie nakłuwamy, ponieważ wypłyną z niej soki i mięso będzie suche.

Do kaczki proponuje prosty sos balsamiczny, przygotowany na soku pomarańczowym z dodatkiem świeżych truskawek. Jeżeli na koniec stwierdzicie, że sos wyszedł zbyt gęsty (np. za mocno odparował), możecie dodać więcej soku.

20170522_133139

 

Składniki

  • 2 piersi kaczki ze skórą (ok. 500 g łącznie)
  • sól/pieprz
Sos:
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml czerwonego wina (lub soku pomarańczowego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 truskawek
  • 1 szalotka
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego (niskosłodzonego)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka masła
  • sól/pieprz
Dodatkowo do podania:
  • duża garść rukoli
  • garść truskawek
  • pieczone ziemniaczki

Sposób przygotowania

Kaczka powinna być w temperaturze pokojowe, dlatego należy wyjąć ją z lodówki na ok. godzinę przed gotowaniem.

Sos:

Szalotkę drobno siekamy. Do garnuszka wkładamy masło i szalotkę. Czekamy chwilę, aż się zeszkli i dodajemy pozostałe składniki sosu (poza świeżymi truskawkami). Na średnim ogniu redukujemy nadmiar płynu. Gdy sos się zagęści zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i całość przecieramy przez sitko, żeby uzyskać gładką strukturę sosu. Odstawiamy na czas przygotowania mięsa.

Kaczka:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu). Jeżeli nie mamy patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, od razu po włączeniu wkładamy do niego np. blachę lub żaroodporne płaskie naczynie (musi zdążyć się nagrzać) - przełożymy do niego kaczkę tuż po smażeniu.

Pierś kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę (nie uszkadzając mięsa) w romby i nacieramy solą/pieprzem. Piersi kładziemy skórą do dołu, na suchej patelni i dopiero wtedy włączamy gaz. Gdy patelnia się rozgrzeje smażymy ok. 5 minut (aż skórka ładnie się zrumieni), przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy kaczkę jeszcze ok. 5-6 minut (max 10 minut, jeżeli ma być dobrze wypieczona). Wyjmujemy patelnię, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, żeby kaczka odpoczęła.

Gdy piersi kaczki odpoczną, kroimy je w plasterki i układamy razem z rucolą i truskawkami na talerzu. Polewamy sosem. Do tego dania będą pasowały również pieczone ziemniaczki.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..