JOGURTOWY TORT TRUSKAWKOWO-WIŚNIOWY (WERSJA FIT)

Przepis na ten tort wymyśliłam specjalnie na moje urodziny 🙂 U mnie z urodzinami jest trochę jak z Sylwestrem – trochę refleksyjnie, trochę depresyjnie 😉 , trochę podsumowująco. Wszystko to wymieszane z solidną porcją nowych postanowień i deklaracji.

Biorąc pod uwagę ciężar gatunkowy tej sytuacji tort musiał być lekki, kolorowy i trochę FIT 🙂 Na daktylowo-owsiano-czekoladowym spodzie, pięknie prezentują się 3 jogurtowe warstwy: intensywnie wiśniowa, mocno truskawkowa i soczyście cytrynowa. Tort jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedyna upierdliwość, to czas, który trzeba przeznaczyć na stężenie kolejnych warstw, ale warto poczekać 🙂

20170601_111939

Składniki

Spód:
  • 200 g płatków owsianych (lub inne ulubione)
  • 150 g daktyli
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • ok. 100 ml wody z moczenia daktyli
Warstwa wiśniowa (I):
  • 250 g wiśni
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g ksylitolu lub innego słodzidła
  • 10 g żelatyny
Warstwa truskawkowa (II):
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g truskawek
  • 30 g ksylitolu lub innego słodzidła
  • 10 g żelatyny
Warstwa jogurtowa (III):
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 20 g ksylitolu lub innego słodzidła
  • 10 g żelatyny
Dodatkowo do dekoracji:
  • truskawki
  • mięta

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 20 cm)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli używamy mrożonych wiśni należy je najpierw rozmrozić i odlać nadmiar płynu.

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając łyżkę oleju kokosowego. Daktyle odcedzamy (zachowując ok. 100 ml płynu), dodajemy do nich płatki owsiane, czekoladę i część wody z namaczania daktyli. Miksujemy wszystko, aż składniki się połączą. Jeżeli masa będzie się kruszyć dolewamy więcej wody z moczenia daktyli. Gotową masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy (minimum 15 minut).

Warstwa wiśniowa:

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Miksujemy wiśnie z jogurtem i ksylitolem. Do żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy jogurtowej, mieszamy i tak zaprawioną żelatynę wlewamy do masy jogurtowej. Krótko miksujemy i wlewamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aż warstwa stężeje na tyle, że można będzie nałożyć kolejną.

Warstwa truskawkowa:

Postępujemy analogicznie, jak w przypadku warstwy wiśniowej. Jeżeli chcemy mieć gładszą strukturę, truskawki przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aż warstwa stężeje na tyle, że można będzie nałożyć górną warstwę.

Warstwa jogurtowa:

Postępujemy analogicznie, jak w przypadku pozostałych warstw. Łączymy jogurt z sokiem z cytryny i ksylitolem. Na koniec krótko miksujemy z zaprawioną żelatyną.

Tort najlepiej odstawić na noc do lodówki. Gdy stężeje obkroić cienkim nożem i dopiero wtedy odpiąć brzeg tortownicy.

Przed podaniem można udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..