JESIENNA MINESTRONE Z DYNIĄ I JARMUŻEM

Gęsta zupa warzywna – Minestrone, w jesiennym wydaniu z dodatkiem dyni i jarmużu. Przyznaję, że zupy tego typu przygotowuje najczęściej, gdy w lodówce zaczyna mi się zbierać zbyt duża ilość pojedynczych warzyw i jest to, po prostu, najprostszy sposób na ich wykorzystanie.

Różnorodność użytych warzyw sprawia, że zupa ma głęboki smak. Dodatkowy aromat uzyskałam dodając liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę świeżego tymianku.

Użyłam makaronu Conchigliette picole, ale sprawdzi się każdy drobny makaron np. orzo.

Klasycznie Minestrone podaje się posypane startym parmezanem.

20160928_104730

Składniki

  • 1 l. bulionu warzywnego
  • 200 g dyni
  • 50 g makaronu Conchigliette picole
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 liście jarmużu
  • puszka czerwonej fasoli
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka łodyżek świeżego tymianku
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
 

Sposób przygotowania

Dynię, ziemniaki, pomidora, paprykę i cukinię kroimy w kostkę; marchewkę w talarki. Liść jarmużu kroimy w wąskie paski. Od fasolki odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ziemniaki, marchewkę i paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy obie fasolki szparagowe. Po kolejnych kilku minutach dodajemy dynię i cukinię. Zalewamy warzywa bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i 3-5 łodyżek tymianku.

Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy czerwoną fasolę z puszki (bez zalewy).

Na ostatnie 5 minut gotowania do zupy dodajemy makaron. Do gotowej zupy dodajemy jarmuż. Doprawiamy solą i pieprzem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..