JAJKO W KOSZULCE NA CZOSNKOWEJ GRZANCE Z AWOKADO I RUKOLĄ

Nie planuje spędzić rano w kuchni zbyt wiele czasu – przygotowanie śniadania zajmie mi tylko kilka minut (dziewczyny też mi trochę ułatwiły – jedzą płatki kukurydziane z mlekiem). Przyznam, że przygotowanie jajek w koszulce (jajka poszetowego) wymaga odrobiny wprawy, ale gdy tylko znajdziecie na nie własny sposób, będziecie do nich wracać co tydzień 🙂

Do gotowania jajek nie dodaje octu (chociaż ocet przyspiesza ścinanie białka). Używam tylko świeżych jajek (im starsze jajko tym słabsza struktura białka). Wbijam je bardzo delikatnie do miseczki (każde jajko do osobnej), żeby nie uszkodzić żółtka – jajko się nie uda, jeżeli żółtko się rozpłynie. Jajka wyjmuję z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

20170323_135741

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka (M)
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • mała garść ulubionych kiełków
  • sok z cytryny
  • sól/pieprz
Dodatkowo:
  • 1 litr wody
  • łyżka octu (opcja)

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Przygotowujemy dwie miseczki i do każdej delikatnie wbijamy jajko (żółtko nie może się rozpłynąć). Do małego garnka wlewamy litr wody i doprowadzamy do wrzenia (dodajemy ocet - jeżeli używamy). Gdy woda zacznie wrzeć mieszamy ją tak, aby wytworzyć mały wir i z jak najmniejszej wysokości wlewamy jajko (każde jajko gotujemy osobno). Zmniejszamy ogień i gotujemy jajko 2-2,5 minuty(rozmiar M). Gotowe jajko wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy na drewnianą deskę.

W trakcie gotowania jajek przygotowujemy pozostałe składniki.

Kromki chleba opiekamy w tosterze. Wyjmujemy i od razu na każdej rozsmarowujemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku .

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę, każdą połówkę kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na grzance układamy małą garść rukoli, połowę awokado, jajko i kiełki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..