JAJKA SADZONE Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Nie oszukujmy się, podanie jajek sadzonych to żadna filozofia. Dlatego proponuje Wam ich przygotowanie, trochę inaczej 🙂 Najpierw krótko podsmażam paprykę i pieczarki, i dopiero na nie wlewam jajka (jajka wbijam do miseczki, żeby mieć pewność, że żółtka nie pękły). Zmniejszam ogień, solę i smażę do momentu, aż jajka będą w takiej konsystencji jak lubię (białko ścięte, żółtko płynne).

Gotowe przekładam na talerz. Na wierzchu układam rucolę, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Całość posypuję kolorowym pieprzem.

Świetnie sprawdzą  się również na kolację 🙂

20160607_200402

Składniki

  • 2 jajka (L)
  • 6 pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta kolorowego pieprzu
  Do podania:
  • garść rucoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ½  czerwonej papryki
   

Sposób przygotowania

(użyłam patelni o średnicy 18 cm)

(1-2 osoby)

Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miseczki, delikatnie, żeby nie uszkodzić żółtek.

Na rozgrzaną patelnię (możemy dodać trochę oleju) wrzucamy paprykę i po chwili pieczarki. Po 2-3 minutach delikatnie wlewamy jajka i całość solimy. Nie mieszamy. Zmniejszamy ogień, żeby nic nie przypaliło się od spodu. Przekładamy na talerz w momencie, gdy jajka będą ścięte tak, jak lubimy.

Dodajemy rucolę, przekrojone na pół pomidorki i czerwoną cebulę. Posypujemy kolorowym pieprzem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..