JABŁUSZKO I RYŻ

Składanie życzeń w Święta niesie za sobą całą masę dodatkowych informacji. Okazuje się, że kilka naszych znajomych spodziewa się pierwszego albo kolejnego dziecka 🙂 Gratulujemy!!! 🙂 Wszyscy czekają na obiecane, „rządowe 500 zł”. Hmm …

U nas z tej okazji wspominki.  Jabłuszko i ryż 🙂 W naszym „niemowlęcym” menu był na wysokiej pozycji. Może nie „na pudle”, ale na pewno w pierwszej 5. Bez dodatku soli i cukru. Starszym dzieciom (jeżeli lubią) możemy dodać odrobinę cynamonu i soku z cytryny.

Ryż nie zawiera glutenu i może być wprowadzany do diety niemowlęcia już od 5 miesiąca życia.

20151229_230636 po korekcie

Składniki

  • 1 słodkie jabłko (ok. 200 g)
  • 1 łyżka ryżu białego
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy ok. 200 ml wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżeczkę ryżu. Mieszamy. Gotujemy ok. 10 minut (bez pokrywki), do miękkości ryżu.

Zdejmujemy z ognia i miksujemy.

Podajemy w temperaturze pokojowej.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..