JABŁKOWY KEKS

Dziś świętujemy! Przekroczyliśmy 2000 polubień na Facebooku 🙂 Dziękujemy!

Świętujemy oczywiście na słodko! Mam dla Was mocno jabłkowy keks. Znajdziecie w nim poza mnóstwem bakalii (rodzynek, żurawiny, orzechów laskowych, migdałów), jabłka w trzech odsłonach: suszone i świeże oraz sok jabłkowy. Szczypta przypraw: cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej dodatkowo podbija smak.

Kolejny raz bawię się teksturą. Chrupiące orzechy i migdały, nadające „ciągliwość” rodzynki, suszona żurawina i kawałki suszonego jabłka. Odpowiednią wilgotność zapewnia starte na tarce jabłko i sok jabłkowy.

Idealny na świąteczny stół 🙂

20161128_105942

 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej (razowej)
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g całych migdałów
  • 20 g rodzynek
  • 20 g orzechów laskowych
  • 1 duże jabłko
  • 1 jabłko suszone (grube plasterki suszonego jabłka)
  • 2 jajka
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • cukier puder do dekoracji
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy koksowej o wymiarach 14x30 cm)

Suszone jabłko:

Piekarnik nagrzewamy do 60-80 st. C. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w ok.0,5 cm plasterki. Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę. Plasterki powinny zrobić się "gumowate". Wyjmujemy i kroimy w kostkę.

Keks:

Masło roztapiamy i studzimy. Duże jabłko obieramy ze skórki,  ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny.  Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu).

Do drugiej miski wkładamy bakalie: żurawinę, rodzynki, migdały, orzechy laskowe. Dodajemy kawałki suszonego jabłka, jabłko starte na tarce, sok jabłkowy, 2 jajka i roztopione masło.

Do miseczki z bakaliami i jabłkami dodajemy zawartość drugiej miseczki. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy keksowej. Wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika. Po ok. 15 minutach wyjmujemy z formy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Możemy posypać cukrem pudrem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..