HUMMUS W 5 SMAKACH

Moje ulubione smaki hummusu zebrane w jednym wpisie 🙂  Znajdziecie tu hummus z: burakiem, awokado, bazylią, batatem i suszonymi pomidorami. Podstawa to ciecierzyca (samodzielnie ugotowana lub z puszki), do której dodajemy pozostałe składniki, zgodnie z wybranym wariantem. Gdy wszystko mamy już odmierzone, jedyne co musimy zrobić, to zmiksować hummus na jednolitą masę. Sugeruje dodanie na początek mniejszej ilości płynów. Jak ze wszystkim, łatwiej jest coś rozcieńczyć niż zagęścić.

Hummus to świetna, zdrowa przekąska. Przygotujcie go na sylwestrowe przyjęcie. Idealnie sprawdzi się w nadchodzącym karnawale. Każda okazja jest dobra na przygotowanie porcji hummusu 🙂

20160115_221444

20160115_221527

 

Składniki

  • 800 g suchej ciecierzycy (daje nam  300 g ugotowanej ciecierzycy na porcję i pozostałe składniki, zgodnie z wybranym smakiem)
  • oliwa do skropienia gotowego hummusu
  Hummus z buraka:
  • 1 burak (ok. 240 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty sezamowej - tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 6 łyżek wody
  • ½ łyżeczki mielonego kminku (opcja)
  • do dekoracji: łyżka posiekanego koperku i garść pistacji
Hummus z awokado:
  • 1 dojrzałe awokado (ok. 280 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej - tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki wody
  • garść świeżej kolendry
  • do dekoracji: łyżka posiekanej kolendry i posiekana papryczka chili
Hummus z batatem:
  • 1 batat (ok. 280 g)
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej - tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ok. 6 łyżek wody
  • do dekoracji: garść całej ciecierzycy, szczypta słodkiej papryki, łyżka posiekanej natki pietruszki
Hummus z bazylią:
  •  2 pęczki świeżej bazylii
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej - tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • ok. 7 łyżek wody
  • do dekoracji: łyżka posiekanego szczypiorku (lub bazylii), łyżka czarnego sezamu, łyżka skórki startej z cytryny
Hummus z suszonymi pomidorami:
  • 10 suszonych pomidorów
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej - tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • ok. 5 łyżek wody
  • do dekoracji: kilka posiekanych suszonych pomidorów, szczypta sezamu, łyżka posiekanej kolendry
 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc, aby napęczniała. Gotujemy w wodzie, w której ciecierzyca się moczyła przez ok 1,5 godziny. Jeżeli potrzeba, uzupełniamy wodę. Kiedy ciecierzyca będzie miękka odcedzamy. Dzielimy na 5 porcji po ok. 300 g każda.

Buraka i batata dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. godzinę (aż będą miękkie). Studzimy i obieramy ze skórki.

Składniki na poszczególne humusy wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na koniec skrapiamy oliwą. Możemy udekorować, w zależności od wariantu - koperkiem, kolendrą, pietruszką, pistacjami, sezamem, papryczką chili, skórką z cytryny, słodką papryką.

Przechowujemy w lodówce.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..