GULASZ Z WOŁOWINĄ I BURAKIEM

Lekko słodkawy, ale z nutą ostrości gulasz wołowy z burakami. Po ok. 2 godzinach gotowania mięso będzie kruche i delikatne (używamy mięsa jak najlepszej jakości), a burak nada całości intensywnego koloru.

Tradycyjnie już gulaszu nie zagęszczam mąką – wyjmijcie kilka kawałków buraka, zmiksujcie je i dodajcie z powrotem do garnka 🙂 Jeżeli dodacie ziemniaki lub bataty otrzymacie pyszne danie jednogarnkowe.

Polecam inne przepisy z wołowiną:

 

20180102_182217

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (np. część krzyżowa, zrazowa)
  • 600 g buraków
  • ok. 400 ml bulionu wołowego lub jarzynowego
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść jarmużu (opcja)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • łyżka sosu Worcester
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 łodyżki świeżego
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
 

Sposób przygotowania

(4-6 porcji)

Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kostkę. Buraki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę; marchewkę w półplasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę mięsa, obsmażamy, przekładamy do miseczki i tak samo postępujemy z resztą mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy (słodką i ostrą paprykę, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe). Po 2-3 minutach wkładamy obsmażone mięso, wlewamy wino i bulion.

Dusimy na małym ogniu ok. godziny. Dodajemy marchewkę i buraki. Dusimy kolejną godzinę (do miękkości mięsa). Na ostatnie 15 minut dodajemy jarmuż (opcja). Doprawiamy sosem Worcester, solą i pieprzem.

Podajemy np. z ziemniakami puree.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..