GULASZ Z ŁOPATKI Z BATATAMI

Kto by przypuszczał, że praktycznie na początku maja będę przygotowywać jeszcze rozgrzewające gulasze 🙂 Pogoda w tym roku jest wyjątkowo kapryśna, ale mam nadzieje, że (chociaż) przez najbliższe kilka dni nie będzie padać, bo zabieramy dziewczyny w poniedziałek nad morze, a siedzenie w pokoju to żadna atrakcja.

W gulaszu, poza podstawowymi składnikami – łopatką wieprzową, batatami, pomidorami, marchewką i pieczarkami, znajdziecie całe mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw: chili, rozmaryn, estargon, kminek, cynamon. Już od samego pisania robi mi się cieplutko 🙂

Miłego długiego weekendu kochani 🙂

20170429_130351

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 500 g batatów
  • 500 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 pieczarki (opcja)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • łyżka miodu
  • 2 gałązki rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • łyżeczka: estragonu, kminku, cynamonu, słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny - do smaku
  • 2 liście laurowe
  • łyżka mąki
  • garść natki pietruszki - do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

Z łopatki wycinamy nadmiar tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Bataty, marchewkę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i chili kroimy w paseczki.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i dodajemy cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy czosnek, chili, rozmaryn, estragon, kminek oraz cynamon, słodką mieloną paprykę i miód. Mieszamy, a po chwili dodajemy kawałki mięsa. Obsmażamy mięso przez kilka minut i dodajemy marchewkę, bataty oraz pieczarki (jeżeli używamy). Obsmażamy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i liście laurowe. Zmniejszamy ogień i dusimy całość do miękkości mięsa, ok. 1,5-2 godz. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..