GULASZ Z INDYKIEM I PIECZARKAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Jeżeli nie chcecie namęczyć się zbytnio przy przygotowywaniu obiadu, to ten gulasz z indykiem, pieczarkami i jarmużem w sosie musztardowym jest w sam raz dla was. Dodaje do niego odrobinę białego wina i suszonego estragonu. Świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem lub ziemniakami puree.

Dla szukających obiadowych inspiracji 🙂

 

20171013_161427

Składniki

  • 600 g piersi z indyka
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 100 ml białego wina lub sok z 1 cytryny
  • 50 ml śmietany do sosów (opcja)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść jarmużu lub natki pietruszki
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon
  • 1-2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 2 łyżki oleju
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

Mięso oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę (ok. 2 cm). Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki; marchewkę w talarki; cebulę w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, wkładamy kawałki piersi indyka i obsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i estragon. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pieczarki i wino (sok z cytryny). Czekamy aż odparuje i wlewamy bulion. Zmniejszamy ogień, gotujemy do miękkości i odparowania nadmiaru płynu ok. 15-20 minut. Dodajemy musztardę Dijon i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą/pieprzem. Na koniec dodajemy  garść jarmużu lub natkę pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..