GULASZ Z INDYKIEM I DYNIĄ

Kolejny przepis dzięki któremu przygotujecie pyszny, prosty i pożywny obiad w kilkanaście minut. Wszystko z jednego garnka 🙂 Delikatne kawałki polędwiczki z indyka, pokrojona w kosteczkę dynia, ciecierzyca, jarmuż i gałązki rozmarynu.

Wystarczy zeszklić cebulę, dodać słodką, ostrą paprykę i rozmaryn. Następnie obsmażyć kawałki indyka i dyni. Dodać bulion i pomidory z puszki. Gotować do miękkości dyni. Na koniec dodać odsączoną ciecierzycę i porwany na małe kawałeczki jarmuż. Doprawić i gotowe 🙂

Lubicie dynię? Proszę bardzo 🙂

 

20170915_194137

Składniki

  • 400 g polędwiczki z indyka (lub piersi z indyka)
  • 300 g dyni (bez skórki)
  • 300 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • puszka krojonych pomidorów
  • duża garść jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1-2 łyżeczki suszonego
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

(4-5 osób)

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dynię kroimy w kostkę (jeżeli używamy dyni odmiany Hokkaido zostawiamy skórkę). Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz rozmaryn. Mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojoną polędwiczkę z indyka. Obsmażamy ok. 3 minuty. Dodajemy pokrojoną dynię i dalej obsmażamy 3-5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10-15 minut (do miękkości dyni). Na koniec dodajemy odsączoną ciecierzycę i porwany na małe kawałki jarmuż. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..