GULASZ WOŁOWY ZE ŚLIWKAMI I ŻURAWINĄ

Aromatyczny gulasz wołowy z lekką nutą słodyczy, za sprawą suszonych śliwek, żurawiny i marchewki. To moja propozycja na zbliżający się weekend 🙂 Suszone śliwki po godzinie gotowania rozpadną się i razem z pozostałymi składnikami stworzą pyszny, gęsty sos. Jeżeli chcecie przełamać słodki smak odrobiną ostrości, dodajcie papryczkę chili.

Sprawdźcie również przepisy na: 🙂

 

Składniki

  • ok. 1 litr bulionu wołowego
  • 800 g wołowiny (np. antrykot, krzyżowa)
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g wędzonego boczku (opcja)
  • 2-3 marchewki
  • duża garść suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji
 

Sposób przygotowania

(4 porcje)

Wołowinę oczyszczamy, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Odstawiamy.

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i boczek (jeżeli używamy) kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki kroimy w talarki.

Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy mięso (partiami).

Jednocześnie w garnku z grubym dnem obsmażamy boczek, dodajemy cebulę, czosnek i liście laurowe. Po 3 minutach dodajemy marchewki, śliwki i żurawinę. Obsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy obsmażone mięso, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa ok 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy passatę. Doprawiamy solą/pieprzem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..