GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I KASZĄ PĘCZAK

Po długim, noworocznym spacerze, w słoneczny, ale mroźny dzień pora na solidny obiad. Gulasz z mięsa wołowego z pieczarkami, marchewką, selerem naciowym. Do tego moja ulubiona – kasza pęczak 🙂

Gulaszu nie zagęszczam mąką. Zamiast niej dodaje 2 kromki razowego pieczywa (bez skórki). W takiej wersji jest dużo smaczniejszy.  Kasze pęczak dodatkowo aromatyzuję liśćmi laurowymi i goździkami. Dodaje jeszcze jeden owoc jałowca. W tej małej kuleczce drzemie duża moc, więc jeżeli wolicie kaszę w delikatniejszym wydaniu, możecie go pominąć.

Ps. Obiecałam starszej córce, że dzisiejszy obiad będzie wyglądał jak ciasteczko 🙂 Normalnie proporcje kaszy do gulaszu są odwrotne.

20160101_200645 str

 

Składniki

Gulasz:
  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 1-2 kromki chleba razowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2-3 szklanki wody
Kasza pęczak:
  • szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 1 owoc jałowca (opcja)
 

Sposób przygotowania

(szklanka=250 ml)

Gulasz

Warzywa myjemy i obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, marchewkę w talarki, cebulę w kosteczkę, seler naciowy na mniejsze kawałki.

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni w 2 partiach, krótko, tylko do zamknięcia porów.

W tym czasie, w garnku doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody. Obsmażone mięso przekładamy do garnka. Dodajemy seler naciowy, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i ziarenka pieprzu.

Na tej samej patelni szklimy cebulę ok. 5 minut i przekładamy do garnka z mięsem.

Całość dusimy ok. 30 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką. Następnie dodajemy pokrojone marchewki. Jeżeli potrzeba dodajemy odrobinę wody. Dusimy kolejne 30 minut. Dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy jeszcze ok. godziny, do momentu, aż mięso zacznie robić się miękkie. Próbujemy, solimy do smaku.

Z kromki razowego chleba odcinamy skórki. "Środek" kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Jeżeli sos nadal będzie za rzadki, dodajemy drugą kromkę chleba.

Kasza pęczak

Szklankę kaszy przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę masła i kaszę pęczak (dodatkowo: liście laurowe, goździki i owoce jałowca). Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką. Nie mieszamy pod koniec gotowania.

Po upływie 15 minut kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut, żeby wchłonęła pozostałą wodę.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..