GULASZ WOŁOWY Z CZEKOLADĄ I CHILI
13:45:58 18 Styczeń 2018
Zostajemy w klimacie aromatycznych, rozgrzewających gulaszy. Lubicie połączenie czekolady i chili? Jeżeli tak, znajdziecie je w moim nowym przepisie na gulasz wołowy. Żeby smak był ciekawszy dodaje 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy espresso, kakao i cynamon.
Jeżeli na ostatnią godzinę gotowania gulaszu dodacie pokrojone w kosteczkę bataty, otrzymacie pyszny jednogarnkowiec.
Polecam wam również 🙂
- GULASZ Z WOŁOWINĄ I BURAKIEM
- MAKARON LINGUINE Z BOCZNIAKAMI I OLIWĄ TRUFLOWĄ
- PIERŚ INDYKA FASZEROWANA KASZĄ PĘCZAK, ŚLIWKAMI I GRZYBAMI
- PĘCZOTTO Z PIECZONYM BURAKIEM I WĘDZONĄ RYBĄ
- FASZEROWANE BATATY
- ZUPA MARCHEWKOWA Z SOCZEWICĄ I KOPREM WŁOSKIM
- POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŚLIWKOWYM
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego (np. część zrazowa)
- ok. 400 ml bulionu jarzynowego (lub wołowego)
- 250 g czerwonej (lub czarnej) fasoli z puszki (odsączonej)
- 120 ml kawy espresso
- 6 kostek deserowej czekolady
- 1 cebula
- 1 papryczka chili lub łyżeczka płatków chili (lub więcej, do smaku)
- 1 łyżka kakao (opcja)
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- płaska łyżka kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu (opcja)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól/pieprz
- olej do smażenia
- papryczka chili
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
(4-6 porcji)
Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili siekamy.
Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę mięsa, obsmażamy, przekładamy do miseczki i tak samo postępujemy z resztą mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, szklimy cebulę, dodajemy posiekaną papryczkę chili i przyprawy (słodką paprykę, kmin rzymski, ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę kakao/cynamonu - jeżeli używamy). Po 2-3 minutach wkładamy obsmażone mięso, wlewamy bulion i kawę (jeżeli używamy).
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godziny (do miękkości mięsa). Na ostatnie 20 minut gotowania dodajemy kosteczki czekolady i odsączoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem i papryczką chili.
Podajemy np. z batatami.