GULASZ WOŁOWY Z CZEKOLADĄ I CHILI

Zostajemy w klimacie aromatycznych, rozgrzewających gulaszy. Lubicie połączenie czekolady i chili? Jeżeli tak, znajdziecie je w moim nowym przepisie na gulasz wołowy. Żeby smak był ciekawszy dodaje 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy espresso, kakao i cynamon.

Jeżeli na ostatnią godzinę gotowania gulaszu dodacie pokrojone w kosteczkę bataty, otrzymacie pyszny jednogarnkowiec.

Polecam wam również 🙂

 

20180111_135332

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (np. część zrazowa)
  • ok. 400 ml bulionu jarzynowego (lub wołowego)
  • 250 g czerwonej (lub czarnej) fasoli z puszki (odsączonej)
  • 120 ml kawy espresso
  • 6 kostek deserowej czekolady
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili lub łyżeczka płatków chili (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka kakao (opcja)
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • płaska łyżka kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu (opcja)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
  Do dekoracji:
  • papryczka chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

(4-6 porcji)

Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili siekamy.

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę mięsa, obsmażamy, przekładamy do miseczki i tak samo postępujemy z resztą mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, szklimy cebulę,  dodajemy posiekaną papryczkę chili i przyprawy (słodką paprykę, kmin rzymski, ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę kakao/cynamonu - jeżeli używamy). Po 2-3 minutach wkładamy obsmażone mięso, wlewamy bulion i kawę (jeżeli używamy).

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godziny (do miękkości mięsa). Na ostatnie 20 minut gotowania dodajemy kosteczki czekolady i odsączoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem i papryczką chili.

Podajemy np. z batatami.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..