GULASZ WIEPRZOWY Z DYNIĄ

Kruche, delikatne mięso z łopatki wieprzowej zanurzone w gęstym sosie na bazie pomidorów i bulionu drobiowego. Gulasz ma bardzo sezonowy charakter – dodałam do niego sporą ilość dyni (odmiany Hokkaido). Nie byłabym sobą 🙂 , gdybym nie uzupełniła gulaszu świeżymi ziołami. Tym razem użyłam rozmarynu, który fantastycznie współgra z wieprzowiną, podbija jej smak i delikatnie rozgrzewa.

Do podania z ulubioną kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej 🙂

20160918_203907

Składniki

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 600 g dyni
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
 

Sposób przygotowania

Mięso, dynię i paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka wlewamy olej. Obsmażamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek i posiekaną chili. Po 2-3 minutach dodajemy paprykę. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilę, dodajemy pomidory z puszki i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę. W międzyczasie dodajemy 2-4 łodyżki świeżego rozmarynu. Na ostatnie 15 minut gotowania do gulaszu dodajemy pokrojoną dynię.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..