GULASZ WARZYWNY Z KASZĄ BULGUR

Jak zachęcić dzieciaki do jedzenia warzyw? Wystarczy zabrać je ze sobą do kuchni, żeby uczestniczyły w całym ‘procesie’ gotowania i mogły nam pomagać w kolejnych czynnościach. Pewnie powiecie, że banał 🙂 ale u nas się sprawdza. Mali kucharze poznają dzięki temu smak, zapach, konsystencję poszczególnych warzyw przed i po obróbce. Przy okazji dowiemy się, że bardziej im smakuje papryka czerwona niż żółta, że cukinia to taki ‚inny’ ogórek, a pomidory są blee. Dla nas to też ważna lekcja. Dowiemy się jakie smaki preferuje nasze dziecko i nie będziemy go zmuszać na siłę do jedzenia rzeczy, które mu nie pasują.

A Wy, drodzy Rodzice, czy naprawdę lubicie wszystkie warzywa? 🙂

 

20150711_144413 (strona)

Składniki

  • 4 pomidory
  • 2 cukinie (żółta i zielona)
  • 2 papryki ( czerwona i żółta)
  • 1 bakłażan (duży)
  • 400 g puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
  • Łyżka suszonego (lub świeżego, posiekanego) oregano
  • Łyżka suszonej (lub świeżej, posiekanej) pietruszki
  • Łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • Szczypta soli
  • Szklanka kaszy Bulgur

Sposób przygotowania

(Z podanej ilości składników otrzymałam garnek gulaszu o pojemności 2,3 l.)

Szklanka=250 ml

Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 (szklanka kaszy na dwie szklanki wody)

Kasza:

Do garnuszka wlewamy dwie szklanki wody , doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie przygotowujemy kaszę: odmierzamy szklankę, przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie. Gdy woda w garnuszku zacznie wrzeć solimy ją, wsypujemy kaszę (na tym etapie kasze możemy zamieszać, potem już nie wolno), ponownie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy pod uchyloną pokrywką ok. 10-12 minut, do momentu, aż wyparuje tyle wody, że nie będzie jej widać a na powierzchni kaszy utworzą się charakterystyczne ‘dziurki”. Następnie zestawiamy z ognia, przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na 15 minut do napęcznienia.

Gulasz:

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie warzywa. Cukinie, bakłażana i papryki kroimy w kostkę. Pomidory zanurzamy we wrzątku na chwilę, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.

Do garnka wlewamy olej lub oliwę, wrzucamy bakłażana i cukinie. Następnie w odstępach 10 minutowych dodajemy: paprykę i pomidory. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy pod uchyloną pokrywką. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i przyprawy (oregano, pietruszkę i paprykę). Gotujemy jeszcze ok 15 minut.

Możemy podać także z ryżem, makaronem i innymi kaszami.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..