GRUSZKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Gruszki zapiekane w cieście naleśnikowym to moja alternatywa dla klasycznych naleśników z owocami 🙂  Ciasto jest delikatne i miękkie. Zamiast gruszek możecie użyć np. pokrojonych na „ósemki” (lub ćwiartki) jabłek. Owoce przed pieczeniem gotuje przez kilka minut w wodzie, żeby mieć pewność, że (po)nie będą twarde. Przed włożeniem do piekarnika całość posypuje płatkami migdałów.

Moje gruszki w cieście piekłam w dużej formie na tartę, ale świetnie sprawdzą się tu foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem (należy wtedy skrócić czas pieczenia).

Idealne, na leniwe, weekendowe śniadanie 🙂

20160310_001909

Składniki

  • 4 gruszki
  • 250 ml wody
  • sok z ½ cytryny
  • garść płatków migdałów
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
  Ciasto naleśnikowe:
  • 350 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 30 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka (L)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy do tarty o średnicy 27 cm)

Do garnuszka wkładam obrane i pokrojone na ćwiartki (lub ósemki) gruszki, dodaje sok z cytryny, zalewam wodą i gotuje ok. 5 minut. Gruszki mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzamy. Odstawiamy.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C, formę smarujemy masłem. Odstawimy.

W misce łączymy składniki ciasta naleśnikowego. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

W formie układamy gruszki, zalewamy masą z ciasta naleśnikowego. Środek posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..