GRILLOWANY ŁOSOŚ Z RYŻEM I SALSĄ MANGO

Delikatny, grillowany łosoś i słodko-pikantna salsa mango to moja propozycja na danie główne walentynkowej kolacji. W salsie znajdziecie mango, awokado, czerwoną cebulę, kolendrę i papryczkę chili. Przygotowując łososia musimy pamiętać, żeby go nie „przeciągnąć”, bo będzie suchy i niesmaczny. Smażymy go (w zależności od grubości) 3-5 minut z każdej strony (najpierw od strony ze skórą) i odstawiamy na chwilę – łosoś jeszcze „dojdzie” po zdjęciu z patelni.

Do podania z ulubionym ryżem.

20170212_223725

Składniki

  • 400 g filetu z łososia
  • 100 g mieszanki ryżu dzikiego i parboiled
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól/pieprz
Salsa mango:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • pęczek kolendry
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
   

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Salsa:

Mango i awokado kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Kolendrę siekamy.

Łączymy wszystkie składniki salsy. Dodajemy oliwę i sok z cytryny do smaku.

Łosoś:

Łososia oczyszczamy (sprawdzamy czy nie ma ości), posypujemy go solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości). Zdejmujemy łososia z patelni i odstawiamy na chwilę.

Na talerzu układamy kawałek łososia, część salsy i ryż. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..