GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z KASZĄ PĘCZAK I KWIATAMI NASTURCJI

W naszej kuchni rządzą dziś kwiaty, a dokładniej jadalne kwiaty nasturcji. 🙂 Ich charakterystyczny, pikantny smak doskonale komponuje się z delikatną kaszą pęczak. Do tego grillowany kurczak, wcześniej zamarynowany w miodzie i musztardzie. Jadalne kwiaty to świetny dodatek  – zawsze robią wrażenie 🙂

Przy okazji zamieszczam wam kilka przykładów jadalnych kwiatów:

Dekoracyjne:  aksamitki, begonie, bratki, chryzantemy, fiołki, hibiskus, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, róże, stokrotki;

Warzywa/zioła: bazylii, cukinii, fasolki szparagowej, kolendry, lawendy, mięty, rumianku, szczypiorku, zielonego groszku.

20160601_143238

Składniki

  • jedna, pojedyncza pierś kurczaka
  • 120 g kaszy pęczak
  • 10-12 kwiatów nasturcji
  • 3-5 liści nasturcji
  • 1 dymka
  • kilka gałązek koperku
  • łyżeczka masła
Marynata do kurczaka:
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy miodowej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka kurkumy
  • sól/pieprz
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

(1-2 osoby)

Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Łączymy wszystkie składniki. Kurczaka oczyszczamy, nacieramy odrobiną soli i pieprzu i wkładamy do marynaty na minimum 30 minut.

W tym czasie gotujemy kaszę pęczak. Do garnka wlewamy 250 ml wody. Kaszę płuczemy przez chwilę na sitku pod bieżącą wodą. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć solimy ją, wsypujemy kaszę i dodajemy łyżeczkę masła. Mieszamy i zmniejszamy ogień. gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, żeby kasza wchłonęła resztę wody.

Kurczaka wyjmujemy z marynaty i kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy ok. 6-10 minut z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Odkładamy na chwilę i kroimy.

Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka i intensywnie nim potrząsamy, aż sos będzie miał jednolitą strukturę.

Kwiaty i liście nasturcji delikatnie myjemy i osuszamy. Od kwiatów odrywamy płatki (reszta nie będzie nam potrzebna) - kilka całych kwiatków zostawiamy do dekoracji.

Dymkę kromy w talarki, koperek drobno siekamy i dodajemy do gotowej kaszy. Na koniec do kaszy dodajemy kwiaty i liście nasturcji. Kaszę przekładamy na talerz, obok układamy pokrojonego kurczaka i polewamy go sosem.

Do dekoracji używamy kilku całych kwiatów.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..