GOTOWANY SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM

Delikatny, miękki, rozpływający się w ustach gotowany schab (bez kości) w sosie musztardowym praktycznie robi się sam. Plasterki schabu gotuję przez ok. godzinę w bulionie drobiowym (domowej roboty). Na koniec dodaje musztardę i śmietanę. Jeżeli lubicie gęstsze sosy do mięsa dodajcie odrobinę mąki ziemniaczanej i doprowadźcie sos do wrzenia. Zwolennikom gładkich sosów (którym mogą przeszkadzać kawałeczki cebuli) proponuje przetrzeć sos przez sitko lub go zmiksować.

Schab podaje z puree ziemniaczano-kalafiorowym. Sposób jego przygotowania znajdziecie w przepisie na Zapiekankę z indykiem i puree ziemniaczano-kalafiorowym.

20170309_142310

Składniki

  • 800 g schabu bez kości
  • 800 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 80 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon (lub  np. sarepskiej)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

Schab oczyszczamy i kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie 8 plastrów). Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą/pieprzem z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę; czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wkładamy plastry schabu, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. godziny. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy musztardę i śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odlewamy łyżkę wazową płynu do miseczki i dodajemy do niej łyżkę (lub mniej) mąki ziemniaczanej - rozcieramy, żeby nie było grudek i przelewamy do garnka ze schabem. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.

Podajemy np. z puree ziemniaczano-kalafiorowym.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..