GOTOWANA WOŁOWINA Z SOSEM Z OGÓRKÓW KISZONYCH

Dziś obiad w lekkiej, dietetycznej wersji. Kawałki wołowiny gotuje (bez wcześniejszego obsmażania) w bulionie jarzynowym. Do mięsa dodaje ogórki kiszone (kwaszone) i czerwoną paprykę. Wołowina do miękkości gotuje się ok. 2 godzin, więc w trakcie gotowania powstanie nam słonawy sos. Wołowinę podaje razem z puree ziemniaczano-kalafiorowym.

Polecam Wam najnowsze, lekkie przepisy:

20170810_234432

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego z udźca
  • ok. 1 l. bulionu jarzynowego
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 1 czerwona papryka
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • szczypta pieprzu
  Puree:
  • 700 g ziemniaków
  • 500 g kalafiora
  • 50-100 ml mleka 2%

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Mięso oczyszczamy, kroimy w plastry, każdy plaster dodatkowo kroimy na pół (można pominąć), lekko rozbijamy tłuczkiem. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę. Cebulkę drobno siekamy.

Do garnka wkładamy masło i cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy bulion i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy plasterki mięsa. Po kilku minutach dodajemy ogórki kiszone. Zmniejszamy ogień i gotujemy mięso ok. 2 godzin (do miękkości). W połowie gotowania dodajemy paprykę. Na koniec doprawiamy szczyptą pieprzu.

Puree:

Ziemniaki obieramy, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa gotujemy razem do miękkości (w osolonej wodzie). Odcedzamy, chwilę odparowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko i ugniatamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..