FRITTATA Z CHORIZO

Pyszny, kolorowy omlet (frittata), w którym połączyłam intensywny smak kiełbaski chorizo z charakterystycznym smakiem koziego sera oraz aromatem czarnych oliwek i bazylii. Dla objętości dodałam jeszcze cukinię, paprykę i pomidorki koktajlowe.

Żeby przygotować omlet wystarczy, że pokroicie warzywa i dodacie je na patelnię w kolejności – od tych które potrzebują najdłuższej obróbki, po te którym wystarczy tylko chwila. Na koniec na patelnię wlewacie masę jajeczną i czekacie aż omlet się zetnie.

Na śniadanie polecam Wam również Mini frittaty z szynką i fetą.

20170809_110910

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g cukinii
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 100 g sera koziego (roladki)
  • 50 ml mleka
  • 1 papryka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • garść czarnych oliwek
  • garść bazylii + do dekoracji
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(użyłam patelni o średnicy spodu 21 cm)

Chorizo i cukinię kroimy w plasterki ok. 0,5 cm grubości; paprykę kroimy w kostkę; oliwki i pomidorki kroimy na połówki; ser kroimy na 1 cm plastry; bazylię grubo siekamy.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy.

Na patelni (najlepiej takiej, którą można włożyć do piekarnika) obsmażamy przez 1-2 minuty kiełbaskę chorizo. Zdejmujemy. Na tą samą patelnię (nie odlewamy tłuszczu wytopionego z chorizo) wkładamy cukinię i paprykę. Obsmażamy 2 minuty. Wlewamy masę jajeczną. Zmniejszamy ogień. Szybko układamy kawałki sera, pomidorki i oliwki. Smażymy do momentu, aż masa na środku się zetnie.

Frittatę możecie też pod koniec włożyć na 2-3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (żeby ściąć masę z wierzchu).

Dekorujemy listkami bazylii. Od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..