FAWORKI
11:47:45 23 Luty 2017
Z okazji Tłustego Czwartku moje dziewczyny zażyczyły sobie faworki 🙂 Faworki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają dodawania drożdży i długiego oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. Od lat korzystam z przepisu mojej mamy, w prawie niezmienionej formie.
Jak sprawdzić, czy olej ma odpowiednią temperaturę? Wystarczy wrzucić kawałek surowego ciasta – jeśli od razu wypłynie – można smażyć. Faworki smażymy partiami, na złoty kolor (przewracamy raz w trakcie smażenia).
Mam też dla Was przepis na Pieczone pączki z kajmakiem
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka cukru pudru
- łyżka spirytusu
- szczypta soli
- litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy miękkie ciasto. Teraz ciasto musimy kilkakrotnie złożyć i rozwałkować. Po każdym złożeniu przez chwilę uderzamy w ciasto wałkiem. Dzięki temu do ciasta dostanie się więcej powietrza i będzie bardziej elastyczne. Odkładamy ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części (nieużywane przykrywamy ściereczką). Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i przy pomocy radełka (lub nożem) wykrawamy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę.
Tak "przełożone" faworki wkładamy do garnka z olejem i smażymy na jasnozłoty kolor (ok. 30 sekund). Wyjmujemy z garnka i odsączamy na papierowym ręczniku.
Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.