FAWORKI

Z okazji Tłustego Czwartku moje dziewczyny zażyczyły sobie faworki 🙂 Faworki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają dodawania drożdży i długiego oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. Od lat korzystam z przepisu mojej mamy, w prawie niezmienionej formie.

Jak sprawdzić, czy olej ma odpowiednią temperaturę? Wystarczy wrzucić kawałek surowego ciasta – jeśli od razu wypłynie – można smażyć. Faworki smażymy partiami, na złoty kolor (przewracamy raz w trakcie smażenia).

Mam też dla Was przepis na  Pieczone pączki z kajmakiem

20170222_220112

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy miękkie ciasto. Teraz ciasto musimy kilkakrotnie złożyć i rozwałkować. Po każdym złożeniu przez chwilę uderzamy w ciasto wałkiem. Dzięki temu do ciasta dostanie się więcej powietrza i będzie bardziej elastyczne. Odkładamy ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.

Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części (nieużywane przykrywamy ściereczką). Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i przy pomocy radełka (lub nożem) wykrawamy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę.

Tak "przełożone" faworki wkładamy do garnka z olejem i smażymy na jasnozłoty kolor (ok. 30 sekund). Wyjmujemy z garnka i odsączamy na papierowym ręczniku.

Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..