FASZEROWANE BATATY

Faszerowane bataty (słodkie ziemniaki) to bardzo dobre rozwiązanie, kiedy chcecie przygotować obiad, który następnego dnia po odgrzaniu będzie smakował równie dobrze. Bataty po upieczeniu mają fantastyczną, kremową konsystencję. W farszu znajdziecie m.in. mielone mięso z piersi indyka, jarmuż, czerwoną fasolę i paprykę.

Chcecie wiedzieć, jakie przepisy wkrótce pojawią się na blogu? Polubcie konto @pompokracja na instagramie 🙂

A to moje najnowsze, obiadowe inspiracje:

 

20171115_145309

Składniki

  • 3 duże bataty (słodkie ziemniaki)
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g czerwonej fasoli (odsączonej z puszki)
  • 100 g sera feta
  • krojone pomidory z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • duża garść jarmużu (lub szpinaku)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka rozmarynu (suszonego)
  • płaska łyżeczka mielonej kolendry (można pominąć)
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki oleju
 

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Bataty dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Każdą połówkę nacinamy lub nakłuwamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy odrobiną oleju (jeżeli nie stoją stabilnie - odcinamy kawałek spodu). Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut (powinny być miękkie, nie mogą się rozpadać).

Gdy bataty się pieką, przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki (twarde części wyrzucamy).

Do garnka z grubym dnem wlewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy: słodką i ostrą paprykę, rozmaryn i kolendrę. Po 2-3 minutach dajemy mielone mięso z indyka. Obsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy jarmuż, połowę sera feta i fasolę z puszki. Doprawiamy solą/pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Wydrążone "środki" z upieczonych batatów (zostawiamy ok. 1 cm od brzegu) dodajemy do farszu. Mieszamy. Na każdej połówce batata układamy farsz, posypujemy pokruszonym serem feta. Możemy włożyć jeszcze na 5 minut do piekarnika, żeby podgrzać całość.

Przed podaniem proponuje posypać bataty rukolą.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..