FASOLKA PO BRETOŃSKU

Po weekendzie spędzonym razem z Dziadkami z okazji ich święta, bardzo często przygotowuje później coś, co z domem, tradycją i przeszłością bardzo mi się kojarzy. Fasolkę po Bretońsku zna chyba każdy. Z tą fasolką jest trochę jak z zupą pomidorową – ile domów, tyle wersji i każdy twierdzi, że jego jest najlepsza 🙂 Przygotowałam ją już na wiele sposobów, ale ten, który Wam dziś proponuje, najbardziej nam odpowiada.

Przygotowując fasolkę musimy mieć dużo cierpliwości 🙂 Najpierw musimy moczyć ją przez noc, żeby napęczniała (ta z puszki, to zupełnie inny smak), a potem gotować ok. 2 godzin, do miękkości. Najlepsza jest następnego dnia, gdy smaki dobrze się „przegryzą”.

 

20170124_144407

Składniki

  • 2 litry zimnej wody
  • 400 g suchej fasoli np. Piękny Jaś
  • 250 g kiełbasy wiejskiej (lub jałowcowej)
  • 2 parówki (bardzo dobrej jakości)
  • 200 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • płaska łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • łyżeczka cukru
  • ½  łyżeczki kminku
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy zanieczyszczenia, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Odstawiamy na całą noc do napęcznienia.

Gdy fasola napęczniała, gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, na średnim ogniu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek i wędzoną paprykę. Na patelni obsmażamy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę i dodajemy ją do garnka z fasolą.

W połowie gotowania (u mnie gotowała się łącznie 2 godziny), dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w grube plasterki parówki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Podajemy z pieczywem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..