DUSZONA, MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASKĄ

Obiad bardzo sezonowy czyli duszona, młoda kapusta z podsmażoną kiełbaską, marchewką, pomidorem, cebulą i koperkiem. Bez zasmażki. Polecam dodać pod koniec kapusty starte na tarce o grubych oczkach, kwaśne jabłko. Bardzo przyjemnie podkręca smak całości.

Nie przejmujcie się, jeżeli po poszatkowaniu kapusty, okaże się, że nie mieści się Wam w garnku. Już po krótkim podgotowaniu straci więcej, niż połowę objętości. Odczekajcie tą chwilę, potem łatwiej Wam będzie dodać pozostałe składniki.

Idealne uzupełnienie – młode, gotowane ziemniaki 🙂

 

20170612_225751

Składniki

  • 1 kg młodej kapusty
  • 500 ml bulionu jarzynowego lub wody
  • 300 g kiełbasy śląskiej lub wiejskiej
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • ½ pęczka koperku
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Wlewamy bulion jarzynowy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojonego w kosteczkę pomidora (bez skóry - najpierw należy go sparzyć wrzątkiem) również wkładamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut.

Jednocześnie na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przekładamy ją do kapusty. Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy szklimy cebulę i ją także przekładamy do garnka.

Gdy kapusta zmięknie dodajemy posiekany koperek, starte na tarce jabłko i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z gotowanymi, młodymi ziemniakami.

 

Komentarze Czytelników

  • marian5202 napisał(a):

    ciekawy wiosenny obiad

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..