DROŻDŻOWE PIERNICZKI

Za nami ostatni weekend przed świętami. U nas zwykle oznacza to ubieranie choinki z dziewczynami i pieczenie najbardziej pożądanych, grudniowych ciasteczek – pierniczków. Poza zwykłymi pierniczkami, przygotowałyśmy również pierniczki drożdżowe. Mięciutkie, pulchniutkie, pełne aromatu. Najlepsze, gdy całe pokryte są czekoladą 🙂 Chociaż moja starsza córka lubi je najbardziej bez dodatków.

Wystudzone pierniczki polewam najprostszą czekoladową polewą (czekolada gorzka, śmietana, masło). Gdy zastygnie, pierniczki przekładam do dużego słoja i zamykam. Dzięki temu następnego dnia (o ile coś zostanie) będą miękkie jak tuż po upieczeniu.

Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że jest zbyt suche dodajcie odrobinę mleka. Chcąc oblać wszystkie pierniczki polewą musicie przygotować jej przynajmniej 4 razy więcej niż podałam w przepisie (tu są proporcje na czekoladowe szlaczki).

20161218_131058

20161218_131819

Składniki

Pierniczki (ok. 35 szt.):
  • 350 g maki pszennej
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 4 żółtka
  • opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • łyżka kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  Czekoladowy ganache:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany 30%
  • 15 g masła

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C (bez termoobiegu).

W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier (tylko do rozpuszczenia cukru). Odstawiamy.

Łączymy suche składniki: mąkę, drożdże, kakao, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę.

 Do garnuszka z miodem dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy suche składniki. Mieszamy, przekładamy na blat i zagniatamy ciasto (nie powinno mocno lepić się do rąk). Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki. Układamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut (w zależności od grubości).

Czekoladowy ganache:

W garnuszku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia, dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przestudzone pierniczki polewamy dowolnie polewą czekoladową.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..