DROŻDŻOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Pora na ostatnie w tym sezonie ciasto z dodatkiem świeżych truskawek. Absolutny klasyk. Delikatne drożdżowe ciasto, warstwa truskawek i kruszonki. Zapach pieczonego, drożdżowego ciasta unoszący się z piekarnika jest nie do podrobienia. Od razu wiadomo, że będzie pysznie 🙂

Staram się, żeby moje ciasto nie było zbyt wysokie po upieczeniu. Po pierwszym wyrośnięciu układam je (ugniatam palcami) w formie, której wielkość w pierwszej chwili może Was zdziwić, bo z ciasta wychodzi „naleśnik”. Po drugim wyrastaniu i upieczeniu będzie w sam raz.

Do tego duży kubek Latte, książka i nic mi dziś więcej nie potrzeba 🙂

20160522_145318

Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 14 g suchych drożdży
 
  • 250 g truskawek
  Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 21x31 cm)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

Masło roztapiamy i studzimy.

Łączymy mąkę i drożdże. Dodajemy mleko, cukier, jajko. Wyrabiamy. W połowie wyrabiania dodajemy masło i dalej wyrabiamy ok. 10 minut. Przekładamy do oprószonego mąką naczynia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na godzinę, do wyrośnięcia.

W tym czasie myjemy i kroimy truskawki na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami, delikatnie ugniatając "rozciągamy" ciasto tak, żeby zajęło cały spód formy. Na wierzchu układamy truskawki i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut, do wyrośnięcia.

Przygotowujemy kruszonkę:

Łączymy wszystkie składniki. Ugniatamy palcami, aż składniki dobrze się połączą i będzie z ich można formować "grudki".

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).

Gdy ciasto ponownie wyrośnie posypujemy je kruszonką, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..