DROŻDŻOWE BUŁECZKI DYNIOWE Z ZIARNAMI

Wyjęte prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, tylko posmarowane masłem. Na słodko, z białym serem, dżemem lub miodem. A może takie jak dziś na moich zdjęciach? Z sałatą, szynką, ogórkiem, pomidorem, żółtym serem i rucolą 🙂 Te bułeczki z dynią sprawdzą się w połączeniu z każdym dodatkiem.

Moje bułeczki nie są zbyt duże, mają ok. 7-8 cm średnicy, ale takie najbardziej lubią moje dzieci. Jeżeli będziecie przygotowywać większe, musicie odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Układając bułeczki na blasze pamiętajcie o zachowaniu odstępów, bułeczki pięknie wyrosną.

Kilka uwag o drożdżach, które przeczytałam kiedyś w jakiejś mądrej książce:

  • wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową;
  • 7 g drożdży suchych odpowiada 25 g drożdży świeżych;
  • świeże drożdże nadają pieczywu intensywniejszy smak;
  • gotowe ciasto wyrasta najlepiej w temperaturze 30 st. C;

 

20161031_172155

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (do wypieku chleba)
  • 200 g puree z dyni*
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 ml mleka
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka cukru
  • spora szczypta soli
  Do posmarowania przed pieczeniem:
  • 1 żółtko
  • łyżka mleka
  Do posypania:
  • pestki dyni
  • ziarna słonecznika
  • siemię lniane

Sposób przygotowania

(ok. 30 bułeczek o średnicy 7 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztapiamy i studzimy.

Wszystkie składniki bułeczek (poza ziarenkami) umieszczamy w misie. Wyrabiamy ciasto przy użyciu końcówki - haka. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy puree z dyni i dalej wyrabiamy, aż uzyskamy miękkie i sprężyste ciasto. Dodajemy pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane i przez chwilę wyrabiamy w rękach aż ziarenka rozprowadzą się po całym cieście.

Ciasto wkładamy do wysypanej mąką miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. godzinę (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Dzielimy na poszczególne bułeczki i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).

W miseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką mleka.

Gotowe, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarenkami.

Pieczemy ok. 15 minut, do momentu aż bułeczki pięknie się zrumienią.

Odstawiamy na kratkę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    * Puree z dyni: Dynię kroimy na większe kawałki, wyjmujemy środek - pestki i pieczemy (razem ze skórą) przez ok. 45-60 minut w temp. 190 st. C (bez termoobiegu). Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę i miksujemy. Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..