DELIKATNE CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I SERKIEM RICOTTA

Nie ma nic przyjemniejszego w wymyślaniu nowych przepisów, kiedy okazuje się, że smak gotowego dania jest 100 razy lepszy niż oczekiwaliśmy. Przyznaje, to najlepsze ciasto z jagodami i ricottą jakie jadłam 🙂

Wskazówka – jagody możecie przed pieczeniem włożyć na godzinę do zamrażalnika – będzie je łatwiej połączyć z ciastem i go nie zabarwią, dzięki czemu uzyskacie efekt „łatek”

W wolnej chwili możecie przygotować także 🙂

 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 150 g jagód
  • 150 g drobnego cukru
  • 125 g sera ricotta
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka starta z małej cytryny (opcja)
  Polewa:
  • 60 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy keksowej o wymiarach 24x12 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Odstawiamy.

Jagody obtaczamy w łyżce mąki.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy pojedynczo dodajemy jajka, ubijając przez chwilę, po każdym dodaniu. Następnie dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny oraz część mąki. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Dodajemy resztę mąki i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut - do "suchego patyczka".

Wystudzone ciasto polewamy polewą (łączymy cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji) .

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..