CZEKOLADOWY PUDDING Z TAPIOKI

Lubicie tapiokę? Te drobne, twarde, białe kuleczki po ugotowaniu pęcznieją, miękną i stają się przezroczyste. Nie mają smaku, ani zapachu, więc to od sposobu w jaki je przygotujemy będzie zależeć ich ostateczny smak.

Tym razem do tapioki dodałam gorzką czekoladę. To jeden z moich ulubionych wariantów 🙂 Do dekoracji wykorzystałam masło orzechowe, plasterki bananów, orzechy włoskie i wiórki czekoladowe.

Tapiokę moczę w mleku przez 20 minut, potem gotuje 10 minut i zdejmuje z ognia nawet, jeżeli kuleczki nie są całkowicie przezroczyste. Tapioka dojdzie jeszcze, gdy pudding będzie się studził. Tapioka nie zawiera glutenu.

20170311_222550

Składniki

  • 500 ml mleka (krowiego, kokosowego lub sojowego)
  • 50 g tapioki (drobne kuleczki)
  • 50 g gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki kakao)
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  Do dekoracji:
  • 2 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)
  • 1 mały banan
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki startej, gorzkiej czekolady
 

Sposób przygotowania

(1-2 porcje)

Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód i tapiokę. Odstawiamy na 20 minut. Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-12 minut (masa mocno zgęstnieje, należy ją często mieszać, żeby się nie przypaliła). Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy.

Do szklanki od środka "przyklejamy" (w rządku) cienkie plasterki banana.

Pudding przekładamy do szklanek. Odstawiamy do ostudzenia.

Dekorujemy wierzch schłodzonego puddingu łyżką masła orzechowego, plasterkami banana, orzechami włoskimi i wiórkami z gorzkiej czekolady.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..