CYTRYNOWE UDKA KURCZAKA

Lekkie, aromatyczne, pieczone udka kurczaka marynowane w cytrynowej zalewie z dodatkiem czosnku, estragonu, pietruszki i musztardy miodowej. Smaczne, miękkie i soczyste 🙂

Udka piekę razem z marynatą. Dzięki temu mam praktycznie od razu gotowy sos. Zwykle dodaje do niego jeszcze łyżeczkę musztardy miodowej Dijon.

Pamiętajcie, żeby przed dodaniem cytryny do pieczenia dokładnie wyszorować skórkę szczoteczką.

Danie idealne dla dzieci 🙂

20160304_172956

Składniki

  • 4 udka z kurczaka (np. ekologicznego)
  • 1 cytryna
  Marynata:
  • sok wyciśnięty z jednej, dużej cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
  • łyżka suszonego estragonu
  • łyżeczka musztardy miodowej Dijon
 

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Łączymy składniki marynaty. Wkładamy nogi kurczaka i dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki (jeżeli nie mamy tyle czasu, marynujemy chociaż godzinę).

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Udka kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy marynatą i wkładamy pokrojoną cytrynę.

Pieczemy przez ok. 50 minut. Najprościej sprawdzić, czy kurczak jest upieczony delikatnie nakłuwając go widelcem. Jeżeli wypłynie z niego bezbarwny płyn, kurczak jest gotowy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..